fbpx
Основи на Багуа джан. Култивиране в движение

Дата

05 ное. 2021
Expired!

Цена

80 лв.

Основи на Багуа джан. Култивиране в движение

INBI България организира зимен семинар на тема „Основи на Багуа джан. Култивиране в движение“, който ще старитра на 05.11.2021 г., петък, с открита уводна лекция.

Багуа джан

Багуа джан, известно още като „Дланта на Осемнте триграми“ (Ба гуа – 8 триграми, джан – длан) е вътрешна практика за преобразуване (алхимия), култивация на жизненост и ефективност на движението. 

Най-висшата форма на практикуване на Багуа се разглежда като ритуал за настройване на тялото и съзнанието към природата на Духа. В началото, практиката е била упражнявана от монасите по манастирите, наподобяваща по функции днешните служба към или молитва за свързване с Небето (Висшето, изначалният Дух, реала на Причинността). Практиката не е с религиозен характер. В последствие е наричана Ритуалът на четирите въртящи се купола, свръзана с пулсацията на 28 небесни съзвездия и тяхното въздействие върху природните ритми, както и със конкретни сферични образувания на енергията Ци, които се оформят по време практиката в и около тялото, и практикуващият може да възприемa тактилно

От гледна точка на съвременния практикуващ, практиката би могла да се ползва като минимум за синхронизиране на всички системи в тялото тъй като тя задава сцепление на енергията в тях (т.нар. хармонизиране). Учението разглежда тялото като храм, движението като ритуал, а съзнанието – като катализатор на взаимодействието между Земята и Небето, при което Човекът има възможност да преживее висшите пластове на нашата реалност. 

Не на последно място, практиката води до култивиране на енергията в човека, а също така  позволява да се осъзнаят принципите, по които е организирана материята, за да може практикуващият да оперира свободно с тях в социално-битов план. Така практиката е не някакво средство за бягство от реалността, а инструмент за нейното одухотворяване, окачествяване. 

На определен етап от еволюцията си Багуа прави и разклонения като техника с множество бойни приложения, но в настоящия курс те няма да бъдат на фокус, тъй като в началото ще акцентираме на взаимодействие със Себе си, а чак в последствие – с обкръжението ни. 

В практиката, човек развива съзнанието си така, че да чувства всички части от тялото си, във всеки един момент от изпълнението и.

Багуа ни учи да: 

 • Разглеждаме тялото като съд, който се напълва с определени Небесни субстанции (честоти на енергията) по време на движение;
 • Разбираме правилното опериране с тялото по време на движение: построяване, преместване, превклюване на опорите;
 • Опознаваме правилното придвижване в пространството, без да губим енергия или опора (транслация);
 • Опознаваме движението по кръг/монада, използвайки вертикалната Ос на тялото като опора по време на придвижване (ротация);
 • Ходим по сложни геометрични фигури (спирали, монади), чрез което жлезите с вътрешна секреция на даден етап произвеждат субстанции в тялото, чрез които органите се окачествяват (Алхимия на Багуа);
 • Изучим законите, по които се случва Промяната и как да и съответстваме (И-дзин).

В началото на курса ще изучим тринадесетте принципа на построяване на тялото според Багуа. Това ще позволи съдовете в тялото ни (стави, органи, жлези, кухини) да започнат да се напълват с енергията Ци. Това е нужен етап преди алхимичната работа въобще да започне. Това е и първата стъпка към създаване на вътрешна инфраструктура (геометрия), върху която ще можем да извършваме вътрешни операции на циркулация и преобразуване на енергията. След това ще се занимаваме с разкриване на пояса и поясния меридиан в тялото (Дай Май) – основна зона на задвижване и свързване на тялото в Багуа, при ходене и въртене. По-нататък ще изучим правилното преместване в пространството според принципите за вътрешна култивация, при което всяко движение ще води до натрупване, а не до изгаряне на енергията. След това ще се учим да свързваме активността на ръцете с тялото, и по-конкретно тази на дланите, тъй като в крайна сметка те ще са основният ни инструмент за „събиране на Безсмъртния еликсир“ – определена честота на енергията, водеща до автономност на жизнените процеси в тялото. 

Програма

 1. Подготовка и настройка на тялото за Багуа
  1. 13 принципа на построяване на тялото
  2. Формиране на опора на движението – разкриване на пояса
  3. Подготовка на краката за движение
 1. Задвижване
  1. 3 принципа на правилно стъпване
  2. 4 принципа на правилно преместване
  3. Култивиране на енергия в движение
  4. Ротиране (пивотиране) около точка
 1. Движение
  1. Ходене по квадрат
  2. Ходене по малък кръг (1-ви кръг на Багуа)
  3. Ходене по монада, спирала
  4. Активиране на дланите
 1. Запознаване с 8-те (сили) в покои

Разписание

 • ОТКРИТА УВОДНА ЛЕКЦИЯ, 5 ноември (Zoom)
 • КУРС (8 занятия), 6 – 28 ноември

📅 всяка събота, 9:00 – 11:00 ч., онлайн през Zoom 

📅 всяка неделя, 9:00 – 11:00 ч. , онлайн през Zoom

Внимание: 

 • Всички занятия ще се провеждат онлайн (през Zoom) и ще се записват, в случай, че не можете да присъствате

Водещ

Христо Стефанов

Участие

 • Цена за целия курс: 80 лв.
 • Намалена цена* и цена за участници от курса „Изграждане на Даоистко тяло“, “Летен Даоистки лагер“ или семинара „Укрепване на Истинното тяло“: 50 лв.
 • Цена за единично занятие: 15 лв.

Регистрация за курса: до 5 ноември 2021 г. на info@inbi.bg или на тел. 0884 946 861.

*Намалената цена е за учащи, пенсионери и хора, желаещи да вземат участие в курса, но с финансови затруднения. Ако нямате възможност за участие с намалената цена, обадете ни се и ще обсъдим вариант за вашия случай, тел.: 088 494 6861.

Необходими вещи

 • Удобно облекло (като за йога)
 • Обувки за зала