fbpx
Релаксацията и ползата от нея

Релаксацията и ползата от нея

Когато реших да създам диска с релаксация за бременни, бях вдъхновена от личните ми преживявания по време на йога-нидра – техника за дълбока релаксация. Ето и някои споделени по този повод размисли и изводи:

За ползата от релаксацията като метод за лекуване на психосоматични заболявания започва да се говори сравнително отскоро. Но всъщност тя се използва от хилядолетия, макар и под други названия – йога-нидра, медитация, състояние на молитвен екстаз. Общото между тях, независимо от културните различия на традициите, от които произхождат, е свързването на Аз-а с неговата дълбинна природа отвъд проекциите на Егото.

 Релакс значи отпускане, коeто ни навежда на мисълта, че за да се отпуснем, трябва пуснем – нещата, които държим здраво  и които ни държат здраво – нашите мисли, емоции, притеснения и привързаности. Всичко, което ни пречи да бъдем тук и сега в досег с това, което е. В досег с чудото на тялото, което формира нов живот в себе си.

Много са проблематичните ситуации, пред които една бременна жена се изправя, особено ако очаква своето първо дете. Често дори когато съзнателно разбира, че няма за какво да се тревожи, подсъзнанието непрекъснато изпраща тревожни сигнали, които засилват емоционалното, умственото и дори физическо напрежение.

Има много напрежения, които до такава степен са мимикрирали, че почти не се осъзнават –  напрежения на тялото, на ума и емоциите. Когато те нямат адекватен начин да се проявят, се натрупват като физически стягания и схващания, емоционален дисбаланс, неочаквани изблици на спотаени чувства. По време на бременността, жената е особено податлива на подобни прояви, а последните често се явяват и като  отдушници за потисканото напрежение. Свръхчувствителността в този период, бързите хормонални промени и обичайните физически неразположения са допълнителен фактор, който още повече натоварва нервната система. И тук способността за релаксация е особено ценен съюзник.

Преживяването на дълбока релаксация само по себе си е целебно. Потапянето в пълния покой на тялото и ума дава възможност да се доближим до истинската същност на Аза, която е отвъд тялото, отвъд ума. Това е състоянието, в което по време на бременността можем истински да осъзнаем случващото се в нашите тела и да му отдадем дължимото внимание. В нас расте едно ново същество, един нов организъм, нашето бъдещо дете и сега, докато то е все още част от нас, е времето на същинското общуване, което няма нужда от думи и понятия. Думите и понятията са езикът на интелектуалния ум, който възприема света по един доста ограничен начин. Те орязват тоталността на света. Но подсъзнанието има свой език, много по-богат, основаващ се на символи, цветове и звуци. Това е езика на архетипите, на формиращите психиката сили, които носят силен трансформиращ заряд, бидейки най-близо до нашата същност.  Изпращането на подходящи образи и изживявания е неоценим дар за бъдещото дете, защото така се създава неговата психична основа.

Тук, във вътрешните пространства на тялото и ума може да се срещнем с дълбоката мъдрост на тялото, с осъзнатото изживяване на съществуването на новия организъм вътре в нас, да се опитаме чрез тишината да го чуем. Първите три месеца този организъм преминава през всичките еволюционни форми на живот, през които е минал човека, започвайки от проста клетка, преминавайки през водното и земноводното, та до човешката форма. За всеки стадии се развиват определени сетива, които започват да формират представите на мъничкото същество за живота в тяло.

Състоянието на релаксация се постига чрез обръщане навътре и отдалечаване от външните преживявания /почти като да отидем на мъничкото същество на гости за да видим как се чувства то там вътре/, от интелектуалния ум в който са всички програми и обусловености, които идентифицираме като Аз.

  В това гранично състояние между съня и будуването се осъществява спонтанна връзка с подсъзнателните области на Аза, където всъщност се извършва основната работа с нашето програмиране и съответно препрограмиране.

Тъй нареченото алфа-ниво  се оказва, че е най-подходящо за работа, ако искаме да направим някакви сериозни промени в себе си, в характера си или  с някои пристрастявания. Това е нивото, което се ползва при такива техники като йога нидра, хипнотерапията, творческата визуализация, Силва метод и много други.

 Освобождаването на напрежението, релаксацията и покоят на ума са тайната на трансформацията.  Тя не може да бъде постигната чрез интелектуалният ум, чрез узнаването на нещата като информация. Може много пъти да прочетем, че по време на раждане не трябва да се страхуваме и да се съпротивлявате на болката, но това знание едва ли ще ни промени. За да има ефект, то трябва да стане част от подсъзнателния ум, от дълбоко действащите програми, намиращи се в подсъзнателното и несъзнателното ниво на ума. А те се отварят когато вниманието се освободи от тялото, което пък става при пълната му релаксация.

 При пълна релаксация възприемчивостта е по-голяма. Когато съзнанието е свързано с всички сетива, възприемчивостта е по-малка. Поради процеса на интерпретация чрез ума, познанието, което влиза в мозъка, всъщност не се запечатва истински в него. Но отдръпне ли се ума навътре, в състоянието между съня и бодърстването, всички впечатления, навлизащи в ума в този момент добиват огромна сила и остават там.

Подсъзнателният и несъзнателният ум са най-мощните сили в човешкото същество. Именно те са главните режисьори на нашата съдба, независимо съзнаваме ли това или не. За да може да се случат някакви промени в нас, то първо те трябва да се случат в тях, защото основата на всичко, което сме, се намира в подсъзнателните и несъзнателните слоеве.