fbpx
Подготовката

Подготовката

Защо е необходима подготовка?

Въпреки, че тялото на жената е създадено да ражда естествено и от само себе си, в днешно време, когато психиката на бременната е непрекъснато атакувана от всевъзможни страхове, за да се случи раждането по най-добрия начин, е необходимо да има поне минимална подготовка. Какво включва тя? най – малко 1 и 2 от изброените по-долу точки, като следващите вече дават солидна база и подготовка.

  1. Информираност – какво представлява процеса на раждане – как протича, през какви етапи минава и как можем да си помогнем;
  2. Да се промени отношението към болката и страха от нея – чрез информираност, подкрепата на партньора, визуализации, утвърждения и др.
  3. Да се усвоят различните начини на дишане, и позите, прилагани по време на раждането;
  4. Да се локализират и овладеят мускулите, участващи при раждането, съзнателно отпускане на вагиналните мускули по време на контракции;
  5. Да се релаксира ума и тялото;
  6. Да се подсигури благоприятна и защитена среда за раждането – информираност – какво се случва в болниците и какво може да се направи;
  7. Да се изясни стратегията на раждането, план, който да се съгласува с предварително избрания екип – обсъждане на примерен план; 

Най-важен фактор – отношението на майката към раждането – да го приеме – такова, каквото се случва – без съпротива, Родовият Поток като процес и символ, есенция на дълбинната природа;


В курса „Носещи живот“, който вече от няколко години усъвършенствам, освен информацията и теорията, може да усвоите и практически да приложите научените в часовете по йога упражнения и масажни техники, както и похвати за контрол над ума и емоциите.

Заниманията ни са насочени главно към три основни аспекта:

подготовка на тялото за физическите промени по време на бременността – специално адаптираните Йога упражнения са насочени към справяне с проблеми като болки в кръста, изкривяване на гръбнака, подуване на ръцете и краката, различни неразположения; също така те повишават гъвкавостта на мускулите, укрепват костната система, поддържат хормоналния баланс;

–  физическа и психическа подготовка за самото раждане – локализиране и овладяване на мускулите, участващи при раждането, дихателни и др. техники за  процеса на раждане, релаксации и специални медитации за психическа подготовка, справяне със страха и стягането, главните причинители на болката от раждането;

–  общуване с детето – концентрации и медитации, дихателни техники, насочване на мисълта, обливане на детето със светлина и любов, пренатално общуване, визуализации за среща с душата на нероденото.

 За ползата от йога по време на бременността

От съществено значение е през този период жената да се чувства в хармония и физически и психически. Редовното практикуване на йога асани, дихателни техники  и медитация значително подпомагат физическото, емоционалното и духовно развитие на майката и на развиващото се в нея дете. Това единство на двата организма позволява чрез нейното съзнателно участие то да се „научи” чрез преживяваните от нея позитивни емоции, спокойствие и радост на подобни ментални и емоционални модели.

Психичната полза от йога е особено видима особено през тези девет месеца на свръхчувствителност, когато хормоналните и физически промени правят жената особено сензитивна. Чрез редовна йога практика постепенно възгледът за живота се обоготява с невидими дотогава измерения, а повтарянето на определени мантри успокоява ума и спомага за позитивното развитие на детето.

Физическа подготовка

Адаптираните йога упражнения за бременни включват работа най-вече с коремните мускули, гръбначния стълб, кръста, таза и перинеума.

Засилването на коремните мускули е необходимо не само за износването на детето, но и за раждането, когато на тях се пада основната роля при изтласкването на бебето. Тонизирането на гръбначния стълб е необходимо за правилното функциониране на нервната система, както и да не позволи изкривяване в областта на кръста от нарасналата тежест. Гъвкавият гръбнак  е и превантивна мярка срещу изгърбването, което също може да се получи при някои бременни жени. За областта на таза и перинеума са особено ценни клечащите пози, както и някои йогийски мудри,  които подготвят мускулите в тази област за раждането.

Психологичека подготовка

Психологията и философията на йога могат да помогнат много на бъдещата майка в разбирането на изживяванията,  през които тя минава по време на своята бременност. Една от главните цели на йога е повишаване на осъзнатостта и развиването на безпристрастният свидетел вътре в нея. Способността да се отдръпне настрана и да  наблюдава това, което се случва през очите на Свидетелят, премахва много от страховете и напрежението. Развиването на осъзнаването отключва самоувереността и дава възможност раждането да се преживее по-осъзнато. Също така повишава разбирането за обстоятелствата, които се случват, като следствия от личната дейност и задълбочава разбирането  и мъдростта.

Намирането на вътрешния център, където е винаги тихо и спокойно, независимо какво се случва на периферията, изгражда чувството за увереност в собствените сили и отваря прозорец към неизчерпаемия вътрешен потенциал, опитност, която ще е особено необходима при раждането.

Дихателни техники

Те са особено важни не само защото доставят повече кислород за нуждите на физическите тела на майката и детето, но и успокояват ума, служат като мощно средство за справяне със страха и напрежението и дори с безсънието.

Също така хармонизират двете хемисфери на мозъка, подготвят тялото за релаксация и обръщат вниманието навътре, като така спомагат за вслушването в собственото тяло – умение, което жената е добре да придобие за едно истинско естествено раждане.

Релаксация  

Специално създадените релаксации са важен  съюзник по време на бременността. Чрез редовното слушане ще можете да отделяте време, както за себе си, така и за пренаталното общуване със своето дете.

 Те  учат тялото да се отпуска и релаксира, умът да се отдръпва от сетивата и да навлиза във вътрешното пространство – там, където е винаги тихо и спокойно и където е истинския епицентър на Аз-а.

Чрез използваните визуализации и позитивни утвърждения можете да извиквате представи за своето бъдещо дете и да го дарявате с качества близки до идеала на душата ви. Също така, в утвържденията преди и след практиката, може да предизвикате благоприятни промени в себе си, както и да се подготвите за леко и безпроблемно раждане.