fbpx
Наталйога

Пети кръг на Аза

Пета чакра – Изкуството на Словото, Важността на Истината, Пречистването на отровата! Способността ни да се изразяваме и общуваме, като сме свързани със Себе си и творим света, в който искаме да живеем. 

Някога, около дървото на живота, се била увила една змия. Тя носела на върха на езика си лъжи, които влели отрова в сърцето на жената Ева и тя пожелала да отсъди Доброто от Злото. И осъдила Злото. И така Раят свършuл.
Всички сме чували тази история.
Горкият Адам, и той бил подведeн. И той повярвал на змията (първом на жена си, разбира се) и след като хапнали от Плода, който дава разлика между добро и зло, те изведнъж разбрали, че са голи и осъдили товa. Преди този акт (изяждането на ябълката), голотата била нещо естествено, но след това… След това, когато чули гласа на Бог, изплашени се скрили в храстите, защото ги било срам, че са голи! Вече имало осъждане, срам и вина… Край на райското състояние на приемане на нещата такива, каквито са. Започнали филмите на грях, насилие и лъжа. До ден днешен.
Отровата на лъжата ни кара да вярваме в Злото и да му придаваме стойност, която да осъждаме. Това са нашите истории, които въртим в главата си и в които изживяваме себе си като Жертви, или Палачи . Това е омърсеното Слово, с което хулим, с което се оплакваме и раняваме, с което ругаем и недоволстваме, с което обиждаме или сплетничим…
Но има и друго Слово – това, което ни свързва с езика на Душата, което ни поставя в Реалността, за която мечтаем, в която сме обичани и обичаме. И това Слово записваме в главата си, то е плочата, която пускаме чрез това, което говорим – на себе си и на другите. А както знаем :“В началото бе словото…“, оттук започва творението на света. Въпросът е „Как да пренапишем плочата?“. Ела и ще разбереш..


Проблемни зони:

  • Страх ви е да проговорите и да кажете какво искате или чувствате.
  • Съгласявате се с останалите, за да не засегнете някого.
  • Често боледувате от раздразнено гърло и чувствате сякаш гърлото ви е блокирано.

Промяната:

  • Комфортно ви е да изказвате/говорите вашата истина.
  • Усещате, че другите ви слушат.
  • Чувствате, че сте чути и ви уважават за вашата истина.

Изследване и трансформиране на основните блокажи на петата – притеснение и страх от себеизразяване, неизказване на своята истина, премълчаване и потискане или прекомерност в говоренето, стремеж към словесно доминиране и пристрастеност към спора заради самия спор. Практически занимания за отваряне на гласа. 


Отзиви

Думите няма да бъдат достатъчни,за да изразя въздействието  на тренинга за пета чакра!Колкото повече се  изкачвам по стълбата  на чакрите за достигане на ,,короната“,толкова по-дълбинно и необхватно е познанието за самата себе си .Уча  да се изразявам чрез словото на душата си ,трансформирайки установените форми и модели ,за постигане свободата на ,,истинския“  Аз.Онзи чист Аз,формиращ моята реалност ,като осъзнат и искан съзидателен процес.Прилагам техниките на ТЕС за промяна на саботиращи убеждения;общуване с вътрешното дете,като съм емпатийна,състрадателна и любяща;разпознавам своята сянка и осъзнавам,че все по-малко имам нужда от нейната Защита(никак не е безболезнено,но това е болката на трансформацията,на изцелението и истинското познание за себе си,носеща творческия заряд).Благодаря за знанията и ,пропити с мъдрост и светлина!С трепет очаквам информацията за тренинга за шеста чакра.Съзидателни и вдъхновяващи дни!С искрени поздрави,

В.!

Всеки път в дадена ситуация, когато в мен напираше  желанието да споделя мнението си, но не си го позволявах поради страх от неприемане и неразбиране на това което имах да казвам, чувствах в себе си обременена от неизказаните думи. Изпитвах болка някъде вътре дълбоко в мен, сякаш някой беше поставил огромен товар на плещите ми и аз трябваше да го нося, въпреки нежеланието си. Освен това връщайки се назад във времето и наблюдавайки себе си установих, че много неприятни ситуации и скарвания би могла да избегна, ако бях събрала смелост да изкажа моите мисли и чувства.
            След тренинга този момент настъпи. Сага не се страхувам да казвам какво мисля. Вярно е, че понякога изказвайки личното си мнение наранявам човека срещу мен, но разбрах, че истината винаги може да бъде приета рано или късно, докато лъжата и  премълчаването й е вид предателство, както спрямо себе си, така и спрямо другите хора. Стигнах до извода, че неизказаните думи, освен че ни натоварват излишно могат доведат и до разрушаване на човешките взаимоотношения.
.           От момента, в който събрах  смелост да  изказвам личното си мнение по даден въпрос, тогава товарът от плещите ми  падна, болката изчезна. Чувствам се много по-спокойна и уравновесена.
Урокът, който научих от тренинга е следният :  Изказването на собствените си мисли и чувства без страх от неразбиране ме научи да отстоявам себе си. Да бъде смела, да не нося по пътя си в живота неизказани думи, а да намеря подходящо време и ситуация да ги изкажа. По този начин  помагайки на себе си, помагам и на човека срещу мен. 

п.с. И пея на глас! Може според някой да е фалшиво, но какво ми пука. Това е моят глас, той е част от мен и аз си го обичам такъв какъвто е.  


С много обич и благодарност –

Х.

В група, в която преди рядко се обаждах, защото нямах самочувствието, че на някой му пука за моето мнение, ми се отвори приказката и вече се чувствам на място. Направо не можеш да ми затвориш устата :))). По стечение на обстоятелствата се записах на два уъркшопа за комуникационни умения – ще стана перфектна в това отношение!

Р.Г.

Ползите от семинара за мен бяха големи – осъзнах силата на словото и всяка дума, важността да изказвам вътрешната си истина смело и уверено. Осъзнах че има начин да отстоявам себе си без това да наранява другите и че всъщност в дългосрочен план истината е най-добре за всички. Не ме е страх да говоря онова, което мисля. Гордея се с напредъка си. Пеенето един час на Ом, което направихме , в началото ми се стори много предизвикателно, но от един момент нататък ми донесе спокойствие на душата и ума. Чувството да си в центъра на кръга и всички около теб да пеят Ом е неописуемо. Цялата практика за мен имаше целебен ефект. Благодаря!

Н.А.