fbpx
Извън матрицата…

Извън матрицата…

Статия на OM Yoga & Lifestyle

Грижа с йога за психичното здраве

Вече повече от 20 години йога ме вдъхновява по пътя към себепознанието. Перспективата за реализацията на човешкия потенциал, която някога се разкри пред мен, даде импулс и посока, която преобрази изцяло света ми. Ежедневието ми придоби дълбочина и се изпълни със смисъл, намерих стойност в него и разбрах, че цялата тази игра има защо да бъде играна. За толкова много години, благодарение на заниманията ми с йога и пътуванията по света, се срещнах със своето племе, открих как да живея в Матрицата, бидейки вън от нея, преобразувах живота си в пълноценно и щастливо преживяване, независимо от предизвикателствата.


Йога и съвременната медицина

Всеки, който е започнал системно и упорито да се занимава с йога, безусловно е преживял лично промяната към своето по-добро Аз. Не става дума само за физическото, но и емоционалното, и менталното си състояние. И в това е основната разлика с медицината, която все още гледа на тялото на човека като на нещо отделно от него-вата психика, емоции, мисловни модели. А истината е, че всъщност всичко започва оттам.

Веригата „мисловен модел, преобладаващи емоции, телесен блокаж” постепенно поражда симптоматика, която ако се лекува изолирано, има временен ефект. Нещо по-вече, освен това разделение, за медицината човекът е разчленен и на отделните си органи и системи. Ако ви се появи по-сериозен проблем и тръгнете по лекарските кабинети, ще трябва да посетите поне десет, преди да разберете какво всъщност се случва и откъде започва. Например ако ви се появи проблем с кожата, отивате на кожен лекар, но проблемът може да идва от черния дроб или хормоналната система или пък от патогенни паразити или дефицити. Освен че това е възможно да не се открие (поради липсваща комуникация между отделните кабинети), лечението, което ще се предпише на отделните органи, може да породи странични ефекти при други органи и системи. И така здравето да стане една труднодостижима дестинация.

„НИЕ СМЕ ТВОРЦИ НА ЖИВОТА СИ. ИСКАМЕ ЛИ ДА ПРОМЕНИМ СВЕТА, ЗАПОЧВАМЕ СЪС СОБСТВЕНАТА СИ ПРОМЯНА“

При йога подходът е доста по-различен. Първото и най-важно нещо е поемането на лична отговорност за здравето. Не лекарите са спасителите или виновните, а самият аз, с всичко, което си нося, включително вредните навици, нездравословни избори, разболяващи ментално-емоционални модели. Йога е път на пречистване и опростяване, всичко, което не служи на еволюцията, рано или късно отпада. И това се случва естествено през практиката за тялото, през философията, през дишането, съзерцанието, медитацията, свързването с по-дълбокото Аз.

Холистичната медицина, която придобива все по-голяма популярност, радушно включва йога практиките като част от оздравителния процес. Все повече научни среди се обръщат към това древно познание и черпят от неговата мъдрост.


Йога и съвременната психология

Истината е, че първо се срещнах с йога и с будистката концепция за съзнанието, където просветлението на човешкото същество е заветната цел. Еволюцията минава естествено от минералния, през растителния и животинския вид към човека – като етапи на пробуждане на съзнанието, в което материята се одухотворява, съзнанието се разширява, за да се върне отново към Духа. И дори да не знаем от нивото на хора какво следва нататък, самият стремеж към това разширение ни тласка нагоре в непрестанно развитие.

Задълбочавайки се в източните учения, естествено се пробуди интересът към законите, които изграждат човешката психика и към разгръщането на скрития потенциал. Поисках да узная какво Западът е открил за всичко това и ето така се записах да уча психология. Какво бе учудването ми, когато на един дебат с учителя по еволюционна психология, ставайки дума за просветлението като крайна цел на човешкия вид (което някак си естествено мислех, че се подразбира), той каза: „Колежке, целта на психологията не е да прави човека просветлен, а да го прави ефективен за обществото, в което живее. Никой не се интересува от просветление, а от това да живее по-добре. Да може да спи, да си ходи на работа, да има нормални взаимоотношения с околните и това е! Какво повече!”

СЪВМЕСТЯВАНЕТО НА ИЗТОЧНИТЕ УЧЕНИЯ С ДОСТИЖЕНИЯТА НА ЗАПАДНАТА ПСИХОЛОГИЯ ТЕПЪРВА ЩЕ РАЗКРИВА НОВИ ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД НАУКАТА ЗА ЧОВЕШКАТА ДУША

Попадайки обратно в света на ефективността, осъзнах най-голямата разлика между източния и западния подход към човека. За Изтока човекът е мост нататък към нещо по-висше, докато за Запада човекът е венецът на творението, който има правото да се разпорежда с ресурсите на цяла една планета. В първия случай се върви към трансцедентиране на егото, във втория – към неговото усилване. И психологията служи на целите, които хората си поставят дотам, докъдето се простира тяхното разбиране.


Творци на живота

Гледната точка „Това, което е вътре, е вън” връща отговорността за собствената съдба и надеждата, че не сме безсилни жертви на големите сили, а творци на живота си. Искаме ли да променим света, започваме със собствената си промяна. Вибрацията търси своето подобие и нещата се случват естествено. Така се случи и с мен преди години. Имах съвсем различен живот, който изключително много ме потискаше, но не знаех как да направя промяната. Постепенно, започвайки от своята практика, светът около мен претърпя пълна промяна. Средата ми, работата ми, приятелите ми, всичко се смени напълно в рамките на една година.

Случайностите се превърнаха в знаци и сихроничности, а близките ми в едно голямо огледало. Това, разбира се, си има и своите неудобни страни – вече няма кого да обвинявам, но с оглед на всички други ползи от тази философия съм съгласна да работя със сянката си, а не да бягам от нея.


Психология на чакрите

Съвместяването на източните учения с достиженията на западната психология тепърва ще разкрива нови перспективи пред науката за човешката душа (от гръцки: логос – знание, наука; психе – душа). В тази посока е из-ключителен приносът на Енодия Джудит. Книгите ѝ, някои от тях преведени и на български, са изключително ценни за всеки, тръгнал по пътя на себепознанието. Например в „Източно тяло и западен ум” по хармоничен начин се срещат и взаимно се допълват учението за седемте чакри от йога и западната психология на развитието и работата с травмите, ограничаващите вярвания и подсъзнанието.

Вдъхновена от работата на Джудит, преди около седем години създадох проекта „Седемте кръга на Аз- а”. През го-дините в проекта се включиха над 150 души, преминавайки през своите лични процеси и трансформации. Следвахме Пътя на седемте чакри, като всеки месец на фокус беше една от тях – с нейните блокажи, основни препятствия, кармични натрупвания и подсъзнателни вярвания. За трансформация на проблемните зони използвахме различни методи – ребъртинг, холотропно дишане, ТЕС, визуализации, констелации, енергийна психология, медитации, Soul Detective Work, регресия, според конкретната нужда и област на психо-емоционална проява на съответната чакра.

Ето накратко основните сфери на проява за седемте чакри:

1 Муладхара чакра
Материална проява – правото да бъда и да имам; теми – материално състояние, финанси, дом, работа, здраве; основен блокаж – страх и недоверие.

2 Свадхищхана чакра
Проява на чувствата – правото да чувствам и да имам удоволствие; теми – връзката с другите и себе си, със Сянката и Персоната, с вътрешния мъж и жена; основен блокаж – вина и критика.

3 Манипура чакра
Проява на истинската воля – правото „аз действам”; теми – как и кому отдавам силата си; ефективност и целеустременост, реализация на плана на душата; блокаж – срам (чувството „не ставам за нищо”).

4 Анахата чакра
Обичам и позволявам да ме обичат – теми – обидено, наранено и затворено сърце, интегриране на Сянката, как да се отворим за безусловната любов; блокаж – тъга, откъснатост, самота.

5 Вишудхи чакра
Общуване и комуникация – право да „казвам това, което съм”; теми – изразяване на истината, чуване на собствения глас, творчество, общуване с другите; блокаж – лъжа.

6 Аджна чакра
Вътрешното виждане и създаването на света – как да променим света чрез промяната в себе си, архетипните сили в съдбата ни; блокаж – илюзиите.

7 Сахасрара чакра
Връзката с душата и свръхсъзнанието – теми – формиране на основните вярвания и операционната система на личността, как те се отнасят (или не) към задачите на душата, начини за трансформация на неефективните модели.


БЛОКАЖИПРОМЯНАТА
ПЪРВА ЧАКРА• Чувствате, че не сте заземени
• Трудно се фокусирате и постигате нещата
• Имате проблеми със здравето и теглото
• Често страдате от липса на пари
• Носите постоянно чувство, че не струвате и не принадлежите
• Можете да манифестирате и привличате към себе си онова, което е във ваша подкрепа
• Чувствате се заземени и фокусирани
• Правите нещата бързо и ефективно
• Харесвате тялото си
• Чувствате увереност що се отнася до парите, доброто им управление и това винаги да имате достатъчно за вашите нужди и желания
• Чувствате, че принадлежите и имате силна връзка
със семейството и/или приятелите си и като резултат се чувствате желани и обичани
ВТОРА ЧАКРА• Чувството за вина е ваш естествен емоционален фон
• Чувствате се използвани, наранени и не вярвате, че може да сте обичани за това, което сте
• Не се доверявате на и не показвате чувствата си
• В плен сте на критиката и осъждането
• Наслаждавате се на удоволствия в живота си по много различни начини
• Създавате здравословни любовни връзки с хора, които ви почитат
• Имате силно осъзнаване за своята сексуалност и я възприемате, като една от най-мощните ви креативни енергии
• Радостта е вашето естествено състояние
ТРЕТА ЧАКРА• Вие се чувствате като жертва на света, както и често безпомощен пред хората и обстоятелствата
• Вие давате силата си на другите и правите много компромиси, като си мислите, че това е нужно, за да запазите мира в отношенията си
• Страдате от стомашни неразположения и безпокойство
• Имате силно усещане за собствената си сила и как да я прилагате здравословно
• Използвате силата си, за да влияете положително на света
• Свързани сте с истинската си воля, идваща от връзката с душата
• Свързани сте със своя път и посока и ги следвате
Реализирате мечтите си
ЧЕТВЪРТА ЧАКРА• Страхувате се да се обвържете
• Чувствате, че трябва да угодите на другите, за да сте
обичани
• Чувствате се отхвърлени, изолирани и самотни
• Не можете да се отворите и да допуснете близост
• Обидени сте на другите и света
• Комфортно ви е във връзката ви
• Отдавате и получавате любов
• От сърце изпитвате благодарност за живота
• Цените другите и изпитвате състрадание, както
към себе си, така и към другите, без да съжалявате
никого
• Познавате безусловната любов
ПЕТА ЧАКРА• Страх ви е да изкажете/изразите какво искате или чувствате
• Съгласявате се с останалите, за да не засегнете някого
• Премълчавате или лъжете, водени от страх
• Често боледувате от раздразнено гърло и чувствате
сякаш гърлото ви е блокирано
• Комфортно ви е да изказвате своята истина
• Можете да чувате другите
• Усещате, че другите ви слушат
• Чувствате, че сте чути и приети
• Изразявате себе си свободно
• Говорите истината
ШЕСТА ЧАКРА• Не познавате интуицията си
• Чувствате се загубен, по отношение на вашата
духовна мисия и път в живота
• Често страдате от главоболие и напрежение в областта на веждите
• Интуицията ви е верен спътник, който слушате.
• Имате силно чувство за вътрешна истина, която
следвате
• Действате с увереност, продиктувана от връзката ви
с вашата душа
СЕДМА ЧАКРА• Чувствате че нямате връзка и насока от по-висша сила
• Чувствате се недостойни за духовна помощ или гневни, че висшата сила ви е изоставила
• Страдате от мигрена и главоболие
• Чувствате се свързани с по-висша сила, закриляни и обгрижвани
• Чувствате огромна благодарност за вселенската любов и признателност към себе си и другите
• Животът ви вдъхновява