fbpx
Златният месец – Първите 40 дни след раждането

Златният месец – Първите 40 дни след раждането

2900293994_f8e2b08796_bСлед раждането идва един изключително ценен и важен период, който при нас е известен като първите 40 дни на новороденото, в които майката и детето са в по-специален режим. Знае се, че тези дни детето е добре да стои в къщата, да няма контакт с външни хора, защото е особено податливо на енергийни въздействия, да се прибират дрехите му от простора преди да падне нощна, а майката, ако излиза, да се прибира до залез слънце…Макар някои неща да ни изглеждат като суеверие, те навярно имат своите основания, но сме загубили свързващия ги смисъл. Не е така обаче с Китай и пазената там традиция за т.нар. Златен месец – месеца след раждането, определен за възстановяване и лечение.

Счита се, че след раждането жената влиза в интензивен възстановителен период, в който целия организъм се обновява напълно и затова тя може да се излекува от всяка една болест, която е имала до момента. Но също така, през тези дни ако не се пази и заболее от нещо, има опасност то да се превърне в хроническо заболяване и да остане до края на живота й. Затова традиционно там се спазват следните правила и забрани:

•Майката да се пази от проникване на Студ и Влага – да се пази от студени и влажни помещения и вятър, да не се мие със студена вода, въобще да избягва водата първия месец след раждането, като вместо душ може да се обтрива с джинджифилова отвара, да не яде студени и несготвени храни – вкл. плодове и зеленчуци, да не пие студени питиета, да не прави секс и енергични упражнения, да не вдига тежко, да не работи. По повод на последното, в Китай дори семейството да е много бедно, ако няма възможност мъжът или майката на родилата да се погрижат за домакинската работа, наемат жена, която да се грижи за домакинството, тъй като знаят ,че това е инвестиция за здравето, която си заслужава.

 

  • Препоръчителни храни – обогатяващи кръвта- ВОДОРАСЛИ, яйца, спанак, черен ориз, фурми, стафиди, боб, леща, риба, зелени зеленчуци, от месата – черен дроб, агнешко, пилешка супа.
  • Билки за възстановяване на матката – китайската билка Иму Цао, ангелика, чай от листа на малина;
  • Масаж на корема със затоплено масло, увиване за стягане и затопляне, както и енергийно затваряне на аурата. Тези услуги се предлагат от нашия екип. Ако имате интерес, може да разгледате видовете масажи, предлагани от Natalyoga и Арт Йога Студио Янтра  и да се свържете с нас.