fbpx
Дихателна сесия – ребъртинг
Росица Божкова

Водещ

Росица Божкова
моб.
087 8115851‬
Email
purna.uka@gmail.com
Website
https://natalyoga.net

Дата

04 мар. 2022
Expired!

Час

19:00 - 20:30

Дихателна сесия – ребъртинг

 

Интензивното или свързано дишане, познато като ребъртинг или холотропно дишане, е практика, водеща до промяна на съзнанието и освобождаване на блокирания поток на енергията. Като метод, ползван от трансперсоналната психология, той има лечебен ефект не само за психиката, но и за тялото.

При работата с дъха, се изхожда от това,че неизразените и потиснати емоции като страх, гняв и тъга се задържат в тялото под формата на мускулни блокажи и напрежения, водещи до психосоматични заболявания. Когато в системата навлиза повече кислород, те започват да се осъзнават и съответно да се разтоварват. Често потиснати травми и спомени от детството, включително и от пренаталния период се активират и спомнянето им от позицията на наблюдател, ги освобождава и лекува, понякога  през трансперсонални и духовни преживявания. 

Интензивното дишане внася енергия там, където тя е била потисната и активира способността на организма да се самолекува, като постепенно освобождава т.нар. вътрешен лечител.

Всеки сеанс може да ви отведе на различно място и със сигурност, това ще бъде мястото, което тялото ви се опитва да скрие , създавайки т.нар. мускулни брони. 

Малко повече за тях:

Обикновено като деца идваме на този свят отворени, без филтри, без защитни механизми, които да ни предпазват. Ранното детство често е свързано с преживявания, които могат да ни наранят дълбоко, но с които да не сме в състояние да се справим и интегрираме. За да бъде в състояние да продължи да функционира, тялото създава защитни механизми и реакции – засегнатата част от тялото, в която е преживяно травматичното събитие, се вцепенява и втърдява, така че преживяването да се изолира. Така се получава нещо като черупка /наречена от Вилхем Райх кинестетична броня/, в която напрегнатата мускулатура и втвърдени тъкани с времето създават хроничен проблем и ограничеват движението и свободния поток на енергията. Така потиснатата емоция се превръща в хроничен телесен проблем, или дори малфункция или дори болест. Телесните брони задържат в тялото ни непоносимите емоции, най-често свързани със страха или неизразеният гняв и са форма на предпазна реакция, която има за цел да ни предпази от психичен колапс или срив. Тези кинестетични брони могат да са изградени от много пластове, напоени със страх и да бъдат почва за панически атаки и неврози. 

Също се случва, когато по някаква причина преживеем нещо, което наподобява преживяната и потисната травма, бронята да се итензифицира и например, от “нищото” врата ни да се схване. Това е и основата на психосоматизираните симптоми, за които интересното е, че ако успеем да внесем осъзнаване в този процес, може да имаме шанса да се изцелим. Това е и една от идеите на този метод – дишайки интензивно, да вкараме повече енергия в тялото и тя да активира застойните процеси там, като сме осъзнати същевременно за емоционалните процеси, като често това може да е съпроводено и с осветяване на травматичния спомен, който стои в основата. Когато това се види и преживее  в една защитена среда и се осъзнае и приеме, то може да бъде освободено и блокираната енергия отново да потече. 

Ефектът е едно дълбоко отпускане на тялото и душата, достъп до собствените ни ресурси и емоции , водещи до увеличена виталност, жизненост и ентусиазъм за живот. 

Процесът може да се осъществи индивидуално или групово, като индивидуалните сеанси се уговарят предварително. Фасилитаторът води процеса, създавайки защитено и сигурно пространство за безопасното отваряне и интеграция на преживяното. Продължителност  час и половина, включващи предварителен разговор, практика обсъждане и интеграция на преживяното;

 

Фасилитатор Росица Божкова / Ука