fbpx
Любомира Лилова

Любомира Лилова

Представяме ви водещата на емблематичния курс за партньорски двойки „Практическа подготовка за раждането“. Научете повече за нейния професионален път и онези специални за нея моменти на вдъхновение, които могат да вдъхновят и вас..

Професионалният ми завой започна неочаквано за мен преди повече от 13 години с първата ми бременност, докато бях докторант по архитектура и активно работих по първата си специалност.

Тъй като бебето остана седалищно разположено до края, прогнозите за естествено раждане не бяха много оптимистични, а моята мотивация и убеденост в смисъла да родя дъщеря си напълно естествено беше много голяма. Това постави началото моята лична ангажираност с темата, тъй като по пътя към раждането, в което вярвах, прекарах месеци в четене и събиране на информация. Оказа се, че интересът ми е много по-дълбок и далеч надхвърля личното ми преживяване, което беше само първоначалното ми вдъхновение по този път.

Така през 2010 г. посетих първата по рода си международна конференция в България „Раждане с любов и мъдрост“, организирана от Сдружение “ Естествено“. Семинарите, срещите и разговорите с водещи акушери и акушер-гинеколози от цял свят през тези дни ми показаха една напълно различна възможна действителност и беше огромно вдъхновение за мен да работя в посока подобряване на родилната грижа в България през следващите години, така че напълно естествено се включих в зараждащата се по това време вълна на родилен активизъм у нас. На този етап вече бях убедена колко много има нужда от информираност и промяна в тази посока у нас. До ден днешен уважавам дълбоко всеки един човек, който е посветил от времето и енергията си през изминалите години, за да бъде двигател на промяната, работейки в посоката, която намира за най- смислена за подобряването на условията за раждане и пренатална и следродилна грижа в България.

Вярвам, че всеки един от нас носи отговорност за реалността, в която искаме да живеем.

По-късно същата година, посетих всички семинари и обучения на холистичната акушерка Клер Лопринци при поредното й посещение в България, след което импулсивно се записах в тригодишната онлайн програма за обучение по традиционно акушерство, създадена от нея, а малко по- късно станах част от Сдружение „Родилница“.

През 2011 преминах първото обучение за дули в България към DONA International и станах част от създаването на Асоциацията на българските дули малко след това. През тази година започнах активно да практикувам като дула и натрупах значителна практика в рамките на последващите няклко години.

През март същата година посетих първата Международна конференция за кърмене в България, организирана от Ла Лече Лига.

През 2012г. взех активно участие във втората до момента тематична конференция, посветена на раждането в Интерпред с д-р Рикардо Джоунс и акушерката Зеза Джоунс, организирана от Олга Дукат.

През 2013г. преминах обучение за инструктор за подготовка за раждане към ENCA, а през 2014 г. започнах да водя курсове за подготовка за раждане в Студио Янтра и да работя индивидуално с двойки и станах част от екипа на студиото.

Постепенно интересът ми се насочи към акушерството и така през 2013г. записах Акушерство към Медицинския университет в София, което на по-късен етап прекъснах, заради предстоящото раждане на втората ми дъщеря.

През 2015г. преминах обучението за инструктор по йога за „Носещи живот“, при Росица Божкова, която беше и първото ми голямо вдъхновение по този път още по време на първата ми бременност.

В периода 2011-2015г. посетих редица обучения при холандската акушерка Мери Шварц в няколко поредни нейни посещения в България, които бяха изключително ценни за мен.

В началото на 2016 година станах част от създаването на Коалиция за майчино здравеопазване.

В края на същата година посетих Конференция COST, организирана от акушерски кабинет „Зебра“ на тема „Съвременни изследвания и практики във физиологичното раждане“.

През 2017г. преминах обучението за професионалисти на Лина Клерк, дула, акушерка и инструктур за подготовка за раждане в Център Естествени идеи.

В периода 2019г. – 2020г. преминах обучение за доброволен консултант по кърмене към НАПК (Национална асоциация подкрепа за кърмене). Още с първата ми бременност бях убедена в ползите от дългото изключително кърмене, както и имах възможност да стана косвен свидетел на незаменимата подкрепа на първите обучени по това време консултанти по кърмене. През годините след това убеждението ми в смисъла на повишаването на информираността по отношение на кърменето и оказването на навременна адекватна подкрепа се затвърди категорично и ме мотивира към настоящия момент самата аз да премина предстоящото обучение.

Срещата ми с холистичната акушерка Ува Майнер през 2012г. оказа голямо влияние върху професионалното ми развитие. Имах изключителния шанс в дългосрочен план да се уча от богатия й професионален опит. От тогава до сега съм организирала 4 поредни нейни посещения в България и поредица от семинари и обучения за родители и професионалисти в редица градове.

Междувременно попивах по всички възможни канали информация по темата, която така съкровено ме докосна и подтикна да променя постепенно и неочаквано посоката на професионалното си развитие в рамките на няколко години. Към настоящия момент съм посветила енергията си изцяло на каузата на сърцето си, а именно подкрепата на жените и семействата в свещения път на раждането на новия живот.

Всички тези срещи, обучения и семинари през годините за мен са били парченца от пъзела, който ме доведе до мястото, на което съм в момента и съм дълбоко благодарна за това. Вярвам, че предстоящото обучение ще даде качествена и ценна информация, благодарение на която всеки един участник да направи своя информиран и отговорен избор по пътя към раждането и родителството.