fbpx
За пренаталната музикотерапия и на кого помага тя

За пренаталната музикотерапия и на кого помага тя

Защо е нужна пренаталната музикотерапия?

singingprenatalМузиката се ражда в древността като средство за лекуване и хармонизиране на душата. Тя е един от първите лечебни методи. Китайският йероглиф за музика и за медицина отпреди 4 000 години е един и същ. Музиката е сила, с която може да се влияе както положително, така и отрицателно – това важи за всяко лечебно изкуство. Добре е да се подбира внимателно музиката, която се слуша през бременността, защото тя оставя дълбока следа и програмира бъдещия живот. Ултразвукови наблюдения показват коя музика прави бебетата щастливи – спокойната, плавна музика, която носи красиви идеи и музикални форми. И обратното – шумната музика с барабани (поп, рок, метъл) плаши бебето, то реагира като на агресия. Най-предпочитана от бебетата е някои видове класическа музика (барокова). Но далеч не всяка класическа музика е подходяща. Важно е каква идея, какво послание, какви емоции носи музиката. Структуриращата, подредена, спокойна, носеща яснота и баланс музика (Моцарт, Вивалди, Телеман) е за предпочитане пред разбърканата, хаотична, бурна музика (някои произведения на Бетовен, Шопен, Рахманинов).

Цели на пренаталната музикотерапия:

• Създаване у бебето на положителна нагласа за живота чрез позитивни слухови впечатления
• Терапевтичен ефект върху майката с цел освобождаване от страхове, от стрес и други негативни емоционални състояния
• Подготовка за раждането – формиране на позитивна настройка
• Подобряване на комуникацията между майката и бебето
• Създаване на предпоставка за по-добри речеви способности на детето

Моето щастливо бебе

Музиката сама по себе си е лечебна, тя подрежда и хармонизира вътрешното ни пространство, зарежда ни с позитивна енергия. За да се възползваме от положителното влияние на музиката, имаме нужда от сетива, с които да я възприемем. Чуване и слушане са различни неща. Хората имат различна степен на чувствителност към музиката. Съществуват музикотерапевтични методи, чрез които се настройваме да слушаме по-добре, и това ни помага да извлечем по-голяма полза от музиката.

Музиката може да се използва за задаване на базови модели за живота, за формиране на позитивни нагласи. Според Борис Сирулник в пренаталния период се формира устойчивостта на личността – способността за възстановяване след дестабилизиращо събитие. Музиката може чрез слухови впечатления да доведе до създаване на спомен за настъпване на положителен период и намиране на решение след преживяване на бурни неприятни моменти.

Според Рудолф Щайнер основна задача на пренаталното възпитание е хармоничното свързване между духовното и материалното. Духът носи в себе си сложен информационен модел. Създаването на съответстващо на духа материално тяло, което да изразява адекватно този модел, е целта на пренаталното възпитание. Чрез музиката се осъществява връзка между материалния и финия свят. Тя е като сън наяве – позволява ни да черпим от по-висшата ни същност опит, идеи, подреденост и организираност. Душите говорят на езика на музиката – тя е универсален език.

Музикално моделиране на раждането

Представата ни за раждането може да се насити с позитивни впечатления. Те се наслояват ден след ден и постепенно изместват негативното, неутрализират го. За всяка бъдеща майка раждането е съкровен образ, който тя пази дълбоко в себе си. Можем да отворим този образ, тази представа, за да я наситим с великолепна музика. Определени музикални произведения могат да ни помогнат да внесем в представата ни за раждането повече радост, лекота, свобода, красота и нежност, да наситим идеята си за раждането с хармония. Всъщност не е ли раждането една прекрасна соната за мама и бебе?!

Д-р Даниел Клопфенстейн, директор на родилния дом във Везул, Франция, приложил музикотерапия на бременни жени, по половин час седмично. Статистическите данни от 4 години показват, че пренаталната музикотерапия е довела до намаляване на средното време за родова дейност от 4 на 2 часа и 40 минути, намаляване на цезаровите сечения с 1/3 и значително намаляване на техническите интервенции при нормално раждане.

Песента на прамайката

Във всички култури основен архетип е прамайката, богинята-майка. Този архетип ни свързва със самите корени на живота, той ни дава инстинкта за раждане. От прамайката ние получаваме информацията какви хормони да се отделят, какво да извърши организмът ни през време на сложния процес на раждането.

Нашият организъм е създаден да раждаме без болка. И така е било в древни времена. Впоследствие хиляди години на труден живот са формирали в колективното тяло (архетипа) на жената-майка спомени за болка и страдание. Това колективно болково тяло се активизира през бременността и особено по време на раждането. Раждащата жена подсъзнателно се отъждествява с прамайката, взима нейното знание, но и нейната болка.

Дошло е времето да освободим прамайката от болката, защото вече живеем в свобода, вече сами творим живота си и избираме брачния си партньор, а децата си зачеваме с любов.

Как да трансформираме тези болезнени спомени, които не са наши, а идват неочаквано по време на раждането от нашите прамайки, за които нищо не знаем?

Това можем да направим най-лесно с вокализация, като оставим гласът ни да извлече от дълбокото това, до което съзнанието ни не достига. Веднъж освободена чрез звука, болката отслабва своята сила и дава път на щастието.

Как да вокализираме? Отдавна сме забравили това – още откакто сме започнали да използваме речта. Искате ли да си припомните как да изразявате без думи, само с вокали емоционалното си състояние? Лесно е – с малко усилие, подходящи техники и упражнения това може да се постигне. Съществуват и техники за отпускане на гласа, така че той да успее ефективно да помага на родовия процес. Друга полза от пренаталните занимания с гласа е преодоляване на блокажите в изразяването пред публика, които биха могли да попречат на раждащата жена да даде свобода на гласа си пред външни хора по време на раждането.

Пренатално пеене

Музиката играе роля и на средство за комуникация. Музикологът и лингвист Дейвид Уитуел доказва, че пеенето е било средство за общуване далеч преди появата на речта.

За бебето гласът на майката е от изключително значение – в утробата то чува този глас още преди формирането на слуховия орган, възприемайки го като вибрация чрез тъканите и костите си. То долавя външните шумове доста по-приглушено.

При много примитивни общности майката пее на бебето още от зачеването, както и по време на раждането. Това създава силна емоционална връзка между тях. Мишел Оден, френски акушер-гинеколог, установява, че жените чувстват силна необходимост да пеят по време на раждане, което значително го улеснява, но медикализирането на раждането фрустрира този инстинкт на родилката.

Изпятото през бременността се запечатва дълбоко и по-късно бебето веднага се успокоява при чуване на същите песни – те отключват в него спомена за утробата (изследване на Полверини-Рей, 1992).

Пренаталното пеене, което организира Мари-Луиз Ошер в родилния дом в Питивие, Франция, води до подобряване на общото състояние на бременните и освен това родените от пеещи майки деца са по-спокойни, по-силни и здрави физически, по-весели и по-лесно приспособяващи се към различни ситуации по-късно в живота.

Детето заучава най-лесно езикът, който е слушало в утробата, а не този, който се говори около него след раждането. Музикалните характеристики на речта, която то е слушало в утробата, се запечатват най-дълбоко. Това обяснява разликата между майчиния език и по-късно заучените езици. Изследванията с акустична спектрография показват, че първият плач на недоносено бебе вече съдържа интонацията, ритмите, тембъра, интензитета и други речеви специфики, които съвпадат с тези на майката. Пеенето от майката през бременността улеснява ученето на езика. Пеенето подготвя ухото, мозъка и тялото за чуване, интерпретиране и произвеждане на речеви звуци.

Песента на бебето

Бременността е най-подходящото време да узнаем повече за най-съкровените кътчета от душата на нашето бебе. С помощта на особена техника можем да доловим и изразим чрез музика разказа на неговата душа, да чуем нейната песен.

Заповядайте всяка сряда от 13:00 часа на пренатална музикотерапия в студио Янтра. Часът е подходящ както за бременни, така и за очакващи бременност. Водещ Нора. Цена на практиката 10 лева.