fbpx
Наталйога

Боуен


Техниката Боуен е един холистичен терапевтичен метод, който възвръща по естествен начин тялото към изначалното му състояние на равновесие и хармонично функциониране, използвайки вътрешновградените му механизми за саморегулиране и самовъзстановяване. Боуен терапията може да се нарече „хомеопатията в мануалната терапия”.

Някои от областите на приложение са:

 • Мускулно-скелетни и ставни проблеми: болки в гърба, гръбначни изкривявания, всякакви спортни травми, замръзнало рамо, проблеми с тазобедрените стави и колената, травми от пренапрежение, навяхване на глезените, ишиас;
 • Шокови състояния
 • Проблеми с вътрешните органи – бели дробове, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва;
 • Дихателни проблеми – бронхиални и астматични симптоми;
 • Алергии и сенна хрема;
 • Безплодие у жените, кисти на яйчниците, фиброми, миоми;
 • Нередовен и болезнен цикъл, менопауза;
 • Хормонален дисбаланс;
 • Мигрена и други видове главоболие;
 • Емоционален дисбаланс, напрежение, стрес, депресия, синдроми на остра или хронична умора;
 • Мозъчен и сърдечен удар;
 • Неврологични проблеми;

Цена на една процедура: 30 лева за възрастни и безплатно за бебета и деца до 7 годишна възраст.

Продължителността на всяка процедура може да бъде от 30 минути до 70 минути, в зависимост от типа и. Тъй като всяко тяло и всяко състояние са различни, на някои хора са необходими 4-6 процедури, за да почувстват трайно облекчение, докато при други са достатъчни и 1-2. Повлияването зависи от здравословното ви състояние и възрастта. При младите хора, действието е по-бързо видимо. Също, повлияването зависи от това дали състоянието е остро или хронично.Ето и малко повече за терапията:

Том Боуен, създателят на тази терапия, открил, че при дълбоко и цялостно отпускане на тялото, се задейства способността му да се справя само с всякакви състояния извън нормата. При техниката Боуен тялото не бива насилвано да приема външна команда; ние просто изпращаме точните съобщения, за да може организмът да започне процеса на „пренастройване” и неговото връщане към първоначалното състояние – хармонично работещ организъм и стройна скелетно-мускулна система. Ние просто казваме на тялото да предприеме нужните стъпки и да започне лечение според собствените си рамки, ритъм и време, необходимо за процеса на възстановяване. При тази методика се връща синхронът, с който е функционирал организмът ни, когато е бил здрав.
Методиката е една от малкото, които могат да повлияват вегетативната нервна система. Много от болестите и оплакванията ни се дължат на проблеми на вегетативната нервна система, която контролира 80% от функциите на тялото ни. Тя има два дяла,симпатиков и парасимпатиков, които трябва да са в баланс. Техниката Боуен успява да активира парасимпатикуса, който връща на тялото усещането за спокойствие и баланс. Затова при процедура, много хора се отпускат или дори заспиват. Техниката работи и чрез лимфната и кръвоносната системи. Във фазата на релаксация хранителните вещества и течности се абсорбират, асимилират и доставят до тъканите по-лесно, отпадните метаболитни продукти се отсраняват и клетките имат възможността да се възстановяват и регенерират по-добре.
Техниката Боуен е напълно нова концепция за лечение на тялото. Тя нито произлиза, нито прилича на която и да е друга терапевтична модалност.

 • Ставите обикновено се самонаместват – без да имаме манипулация на ставите и костите, както в хиропрактиката.
 • Мускулните напрежения и разтежения се облекчават и се възстановява нормалния лимфен поток – без мускулите да се стискат и масажират.
 • Меридианите показват моментално подобрение – без методиката да е базирана на меридианите и да включва акупунктура или акупресура.
 • Наблюдава се дълбока психическа релаксация и балансиране на вегетативните функции на тялото.
 • Почти всеки споделя приятно, релаксиращо усещане и дълбоко чувство за комфорт и лекота.

Лечението с терапията Боуен се състои от нежни движения, изпълнявани с пръстите или палците на ръцете по точно определени места от тялото. Много важна част от нея са паузите между отделните групи движения, когато невротрансмитерите приемат и предават информацията от изпратените съобщения.

Терапията Боуен се препоръчва за всички възрасти, от новородени до дълбока старост, с остри или хронични проблеми. С огромен успех тя се прилага при атлети, бременни жени и хора със специфични нужди. Резултатите са впечатляващи при бебета и при животни, така че плацебо ефект е невъзможен!

За записване, пишете ни на info@natalyoga.net!